RUSSETIDEN

Russetiden er noe veldig mange andre- og tredjeklassinger på videregående skole gleder seg til hvert eneste år. På denne siden får du det du trenger å vite om tiden du går rundt i russeklær og feirer at du er ferdig med 12 eller 13 års skole.

Russetiden begynner gjerne i slutten av april, og varer til 17.mai. Når i april russetiden begynner varierer fra år til år, på grunn av at kalenderåret er ulikt hvert år. Videre kommer det også an på når påsken er. Den aller ivrigste russen, fester en aller siste gang som russ natt til 18.mai. 18.mai er russetiden ferdig, og man sitter igjen med en slitsom – men fryktelig morsom tid bak seg. Russen har russevaner eller russebuss. Noen velger også å være såkalt '' vandreruss'' og ikke være med på noen bil eller buss. Russen gjør mye morsomt, noen av høydepunktene er bant annet treffene på Stavanger, Tryvann og Lillehammer!

 

Russefeiringen har røtter helt tilbake til 1700-tallet der nordmenn var nødt for å ta utdanningen sin i Danmark. Når elevene skulle ta eksamen fikk de et horn i pannen. Dette hornet ble fjernet når eksamen var bestått. Denne tradisjonen hadde et latinsk ord som lyder ''cornua depositurus'' som på norsk er ''å legge fra seg hornene''.

Trolig er order ''Russ'' en forkortelse fra dette latinske navnet.Den russefeiringen vi har i dag derimot startet i 1905. Da ble en lue med fargen rød brukt av elever som gikk ut av de høyeste skolene i kristiania. Russeluene ble bare båret av gutter den første perioden. Inspirasjonen kom fra tyske studenter som bar røde luer når de besøkte Norge i 1904.

I 1916 ble de blå luene tatt i bruk av avgangselever ved Oslo Handelsgym, der de underviste i økonimi.I lang tid var russeluen og en russestokk det eneste utstyret russen hadde. Russestokk var en enkel bambuspinne med en farget (fargen som russen var) sløyfe på.  Siden den tid har det kommet klær, busser og mye mer!